Skip til hoved indholdet

Én kommune - fem unikke steder

Fredensborg Kommunes bystruktur består af fire næsten lige store bysamfund og et landområde med 21 landsbyer - hver by med sin identitet og kendetegn. Mangfoldigheden er en styrke og grundlaget for at tiltrække og fastholde flere forskellige befolkningsgrupper i kommunen. Det er derfor vigtigt, at byernes og landområdernes forskellige kvaliteter fremmes, og at det unikke ved hvert område gøres bærende for udviklingen af stederne. Samtidig er byerne tæt forbundet, med kun 15 km fra den ene ende af kommunen til den anden, hvor trafiksturkturens vej- og togforbindelser skaber sammenhæng, og en grøn struktur fra kystkilerne ved Øresundskysten over landområdet til Esrum Sø sikre landskabelige forbindelser på tværs. Det gør, at borgerne, uanset hvor de bor, kan have glæde af hele kommunens mange tilbud og kvaliteter.

Fredensborg By er en levende slotsby med en nærværende historie, der ses i gadebilledet rundt omkring i den blomstrende og grønne bymidte. Her kan man bo i en smuk, oplevelsesrig og historisk by midt i Nordsjælland, hvor områdets mange faciliteter og skøn natur danner rammen om et aktivt og sundt liv tilpasset den enkelte. Med en stærk forbindelse mellem bymidte og slot høster Fredensborg by de positive synergieffekter af turismen og tilbyder et lokalt handelsliv, der er karakteriseret ved høj kvalitet og et varieret udbud, der passer til borgernes livsstil.

Humlebæk er en levende kulturby med kunst og kulturelle oplevelser af høj kvalitet. Humlebæks lokale forretninger, cafeer og restauranter emmer af kvalitet og specialiteter, og Krogerup og Louisiana altid er et besøg værd. Humlebæks lange kystlinje med havne, strande og kulturmiljøer rummer gode muligheder for aktiviteter, oplevelser og afslapning, og de omkransende skove sikrer adgangen til rekreativ natur.

Fra Langstrup mose gennem ådalen, Lergravssøerne og Lave Skov til stranden og bugten ligger Nivå, som en enestående grøn og naturrig perle på den nordsjællandske kystlinje. Nivås natur og stærke historiske identitet knytter sig til teglværksproduktionen og Nivågaard Malerisamling, som stadig definerer byens rum og danner ramme om det aktive familieliv. Rundt om bykernen er gode boliger med trygge stisystemer til de nærliggende daginstitutioner og skoler. Her er højt til loftet og en uformel tone. De mange foreninger skaber muligheder for den aktive børnefamilie.

I Kokkedal går kreative løsninger på klimaudfordringer hånd i hånd med skabelsen af attraktive rammer for det gode liv. Det er nemt at få hverdagen til at fungere i Kokkedal med en nærhed til skoler, institutioner, fritidsaktiviteter og indkøb. Åen og de grønne områder binder byen sammen fysisk og socialt og danner grundlag for fællesskaber. Byen er indrettet med fremtidsrettet og ansvarlig håndtering af regnvand, der samtidig skaber nye attraktive og trygge byrum med ophold, oplevelse og aktivitetsudøvelse for alle aldre.

I Fredensborg Kommune er der unikke landområder, hvor man kan bo med luft og ro omkring sig. Her kan et aktivt liv leves omgivet af marker, og levende hegn, men i tæt afstand til byernes faciliteter. Landområderne er præget af små landbyer, hvor beboerne er noget for hinanden. Et driftigt erhvervsliv i landområderne vidner om de positive synergieffekter af at koble privatliv og erhverv.

Fredensborg Kommune
Center for By og Land
egevangen 3 B, 2980 Kokkedal 

Telefon: 72 56 50 00
fredensborg@fredensborg.dk