Skip til hoved indholdet

Planlægning siden sidst

Den fysiske planlægning i Fredensborg Kommune har siden sidste revision af kommuneplanen i hovedtræk drejet sig om at omdanne og tilpasse byerne til nye lokale behov og udviklingsmuligheder. Der har i planlægningen været et gennemgående fokus på at udnytte byernes nuværende arealer bedst muligt og kun i begrænset omfang indtage nye, ubebyggede arealer til byformål.

Mere konkret har planlægningen handlet dels om at etablere nye kommunale og private faciliteter i byerne og dels om at tilvejebringe nye boliger med henblik på at øge indbyggertallet og dermed sikre fortsat befolkningsgrundlag for kommunens institutioner, foreningsliv og erhvervsliv.

Der er desuden i planlægningen gjort en indsats for bevaring af værdifuld kulturarv og landskab, blandt andet via en registrering af bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer efter SAVE-metoden (Survey of Architectural Values in the Environment).

I forhold til Agenda 21-arbejdet er der især arbejdet med en mere bæredygtig mobilitet. Dels via øget brug af elbiler og dels via øget fokus på cyklisme i form af en cykelhandlingsplan. Det skal endvidere nævnes, at den kommunale Klimatilpasningsplan er vedtaget og indarbejdet i kommuneplanen.

En samlet oversigt over lokalplaner og kommuneplantillæg vedtaget siden Kommuneplan 2013, samt planlægnings- og agenda 21-relevante projekter kan ses nedenfor.

Fysisk planlægning—Lokalplaner og kommuneplantillæg

Fredensborg

Der er vedtaget lokalplan for følgende:

F109 Fredensborg Store Kro + kommuneplantillæg nr. 1.

F110 Boliger ved Slotsgade i Fredensborg + kommuneplantillæg nr. 4. F111 For et boligområde ved Benediktevej.

F112 Kongevejen 21 + kommuneplantillæg nr. 9.

F113 Aflysning af lokalplan F8 Et område til posthus i Fredensborg.

F114 For et boligområde ved Kongevejen i Fredensborg + kommuneplan tillæg nr. 13.

F115 For et boligområde ved Ulriksdal i Fredensborg + kommuneplan-

tillæg nr. 14.

F34-1 Tillæg til et område ved Asminderødgade delområde 1.

Humlebæk

Der er vedtaget lokalplan for følgende:

H106 Humlebæk Idrætscenter.

H107 For en del af villaområdet mellem Louisiana og Bjerre Strand i Humlebæk+ kommuneplantillæg nr. 5.

H108 Humlebæk Center 44.

H109 Pleje– og rehabiliteringscenter ved Boserupvej i Humlebæk + kommuneplantillæg nr. 11.

H110 Louisiana personalebygning Havnevej 5-9 Gl. Humlebæk Havn + kommuneplantillæg nr. 12.

H31-1 Tillæg til et boligområde ved Teglgårdsvej i Humlebæk + kommuneplantillæg nr. 15.

Nivå
Der er vedtaget lokalplan for følgende:
N103 Mariehøj + kommuneplantillæg nr. 7.

Kokkedal
Der er vedtaget lokalplan for følgende:
K103 Kokkedal centrum & Byens Hus + kommuneplantillæg nr. 6.
K104 Bilhus Kokkedal Industripark 6 + kommuneplantillæg nr. 8.
K105 Medborgerhuset Egedal.

Landområdet
Der er i perioden ikke vedtaget nye lokalplaner eller kommuneplantillæg for landområdet.

Øvrige kommuneplantillæg
Der er vedtaget kommuneplantillæg for følgende:
Tillæg nr. 2 – Ny miljøklasse for del af erhvervsområde Præstemosevej.
Tillæg nr. 3 – Klimatilpasningsplan.
Tillæg nr. 10 -  Fællesudvalget for vandindvinding ved Sjælsø.

Bæredygtighed – Agenda 21

Siden sidste Kommuneplan 2013 har kommunen fortsat arbejdet intensivt med klima, Agenda 21 og borgerinddragelse.

Klimatilpasningsplan 2014 -17
Byrådet har vedtaget den første klimatilpasningsplan. Planen samler kommunens mangeårige indsats for at håndtere de øgede regnmængder. Samtidig definerer den de konkrete handlinger, der prioriteres i Fredensborg Kommunes og Fredensborg Forsynings arbejde med at forebygge skader og gener af kraftigt regnvejr indenfor de kommende år. Klimatilpasningsplanen er vedtaget som tillæg til Kommuneplan 2013.

Klimalokalplaner
Klimalokalplaner giver nye muligheder for at indarbejde hensyn til klimatilpasning og forebyggelse af forurening i lokalplaner.

Med Kommuneplan 2013 vedtog Byrådet nye retningslinjer, som giver mulighed for at fastsætte bestemmelser i lokalplaner, der planlægningsmæssigt er begrundet med klimatilpasning eller forebyggelse af forurening. Kommunen har anvendt de nye muligheder i lokalplanarbejdet.

Udvidelsen af de planlægningsmæssige begrundelser supplerer de hidtidige muligheder for at begrunde lokalplanbestemmelser med arkitektoniske eller funktionelle hensyn (Ændring af planloven trådte i kraft 1. juli 2012).

Klima- og energistrategi
Fredensborg Kommune har en klima- og energistrategi, hvor hovedparten af aktiviteterne samtidig medvirker til at opfylde Agenda 21 målsætningerne.

Klima- og energistrategiens målsætning er at reducere CO2-udslippet i hele kommunen med 25 pct. i 2020.

Strategien omfatter ni indsatsområder, som falder i to dele:

Kommunens egen virksomhed, hvor vi selv kan gå foran med et godt eksempel og beslutte tiltag om vores bygninger, transport, indkøb og opgaveløsning. Kommunens geografiske område, hvor kommunen kan påvirke og inspirere borgere og virksomheder.

Klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening
I klimakommuneaftalen med DN har Fredensborg Kommune forpligtet sig til at reducere CO2-udslip fra kommunens virksomhed med 2 pct. om året frem til 2025 (med år 2008 som udgangspunkt).

Der er nu udarbejdet en opgørelse til DN med status for 2014. Opgørelsen viser, at Fredensborg Kommunes CO2-udledning fra 2008 til og med 2014 er reduceret fra 7.990 ton CO2 til 6.000 ton CO2, svarende til en reduktion på 24,9 pct. I følge kommunens målsætning skulle CO2-udledningen være nedbragt med 12 pct. I perioden.

Opgjort i dagens energipriser har vi på 6 år sparet kommunen for udgifter på 17 mio. kr. Reduktionen af CO2-udslip er resultatet af investeringer i energibesparelser i kommunens bygninger og brug af elbiler.

Energicenter
Der er etableret et nyt energicenter, som åbnede i juni 2015 i rådhusets nordlige del. Formålet med energicenteret er at inspirere og motivere borgere og virksomheder til energirenovering, grøn transport og klimatilpasning (forebyggelse af oversvømmelser).

El-biler
Projektet ”Grøn mobilitet på Rådhuset”, hvor 9 el-biler og 2 el-cykler er tilgængelige for rådhusets ansatte til møder og tilsynskørsel, udgør en del af kommunens egen indsats for at fremme grøn transport.

Formålet med kommunens engagement i grøn transport er, at demonstrere hvordan de traditionelle transportformer med fordel kan skiftes ud med eksisterende og fremtidige løsninger, og at reducere udledningen af CO2
og kræftfremkaldende partikler.

Cykelhandlingsplan
Cykelstrategien er vedtaget og cykelhandlingsplan er under udarbejdelse i samarbejde med forskellige interessenter i kommunen.

Grønt Råd
Grønt Råd fungerer fortsat og har repræsentanter for relevante foreninger i kommunen, herunder Agenda 21-foreningen. Rådet er rådgivende for kommunen i natur, miljø, klima og planlægningsspørgsmål.

Klimaforum
Klimaforum fungerer fortsat, og er et dialogforum, som kommunen har etableret i samarbejde med Agenda 21-foreningen. Her kan borgere med særlige tekniske kompetencer vedrørende energi og miljø sammen med administrationen drøfte og vurdere nye løsninger og aktiviteter.

Fredensborg Kommune
Center for By og Land
egevangen 3 B, 2980 Kokkedal 

Telefon: 72 56 50 00
fredensborg@fredensborg.dk