Skip til hoved indholdet

Overordnet planlægning

Kommunens planlægning og udvikling herunder også Kommuneplan 2017 skal ske i et samspil med den overordnede statslige planlægning og Region Hovedstadens udviklingsplanlægning.

Kommuneplan 2017 må således ikke stride mod beskrivelsen af den ønskelige fremtidige udvikling i den regionale udviklingsplan, landsplandirektiver, Vandplan, Natura 2000-plan, handleplaner for realisering af disse planer og Råstofplanen.

Staten har et særligt stort ansvar for hovedstadsområdets planlægning, og der bliver derfor løbende udstedt landsplandirektiver, som alene omhandler hovedstadsområdet og dermed kommunen.

Fingerplan 2013*


Fingerplan 2013 er et landsplandirektiv for hovedstadsområdets planlægning. Fingerplanens bestemmelser er bindende for kommunen. Fingerplanen opdeler hovedstadsområdet i 4 geografiske områdetyper:

  1. Det indre storbyområde.
  2. Det ydre storbyområde (byfingrene).
  3. De grønne kiler.
  4. Det øvrige hovedstadsområde.

Fredensborg Kommune består af 3 af disse områdetyper, nemlig det ydre storbyområde - byfingrene - (Humlebæk, Nivå og Kokkedal som er beliggende i Helsingørfingeren), de grønne kiler (kystkilerne mellem Humlebæk, Nivå og Kokkedal) og det øvrige hovedstadsområde (Fredensborg og landområderne).

Det ydre storbyområde (byfingrene):
Det ydre storbyområde består af et byområde og et landområde.

I ”Helsingør-fingeren” fastlægger fingerplanen afgrænsningen af byområdet i Humlebæk, Nivå og Kokkedal. Byområdet består af arealer, som enten ligger i byzone eller som kommunen må inddrage i byzone gennem lokalplanlægning, f.eks. arealer i Humlebæk Syd.

Ligeledes fastlægger fingerplanen afgrænsningen af landområdet i Helsingør-fingeren. I Fredensborg Kommune drejer det sig om arealer ved Nivå og Kokkedal. I det afgrænsede landområde har kommunen mulighed for at udlægge ny byzone, når det respekterer overordnede interesser. 

Fingerplanen fastlægger, at kommuneplanlægningen bl.a. skal sikre:

  • at intensive byfunktioner (bl.a. kontorbyggerier, visse kultur- og fritidsformål og tæt boligbebyggelse) placeres inden for de stationsnære områder, fortrinsvis indenfor de stationsnære kerneområder. Dog kan mindre kontorbyggerier (under 1.500 m2) og tæt boligbyggeri også placeres andre steder i byområdet.
  • at de stationsnære områder udnyttes med bebyggelsesprocenter, der modsvarer den centrale beliggenhed og gode tilgængelighed.
  • at der ved ny byudvikling skabes sammenhæng med eksisterende byområder og en klar grænse mellem by og land.
  • at der fastlægges en rækkefølge for byudvikling og byomdannelse af regional karakter, efter forhandling mellem staten og kommunen. I rækkefølgen skal udbygning af stationsnære arealer fremmes. 

De grønne kiler
Fingerplanen fastlægger afgrænsningen af kystkilerne mellem Humlebæk, Nivå og Kokkedal.

Kommuneplanlægningen skal bl.a. sikre:

  • at områderne ikke inddrages til byzone.
  • at områderne friholdes for yderligere store areal- og bygningskrævende anlæg til fritidsformål herunder anlæg, som har en lukket karakter i forhold til almen brug.

Dog kan der etableres anlæg til klimatilpasning forudsat, at det bidrager til at styrke natur og friluftsliv.

Det øvrige hovedstadsområde
Fingerplanen fastlægger, at der kan udlægges ny byzone i kommuneplanlægningen, når byudviklingen er af lokal karakter og i tilknytning til kommunecentre eller som afrunding af andre bysamfund. Nyudlæg af lokal karakter kræver rækkefølge. 

Tværgående emner
Fingerplanen fastlægger afgrænsningen af en transportkorridor til fremtidige overordnede trafik- og forsyningsanlæg.

Den kommunale planlægning skal sikre, at transportkorridoren fastholdes, herunder at landzonearealer i korridoren friholdes for bebyggelse og anlæg som ikke er nødvendige for driften af landbrugsejendomme, og at udnyttelse af byzonearealer i korridoren ikke intensiveres.

Fingerplanen fastlægger også reservationer til en række andre trafik- og forsyningsanlæg, som den kommunale planlægning skal medtage arealreservation til. I Fredensborg Kommune drejer det sig om:

  • Udvidelse af Isterødvejen til 3 spor.
  • Overdrevsvejens forlængelse, Hillerød - Humlebæk.

Landsplandirektiv for detailhandel i Hovedstadsområdet

Med landsplandirektivet omsættes planlovens generelle detailhandelsbestemmelser til de særlige forhold, der gør sig gældende i hovedstadsområdet.

Direktivet følger strukturen i fingerplanens 4 delområder: Indre storbyområde (håndflade), ydre storbyområde (byfingre), grønne kiler og øvrige hovedstadsområde.

Direktivet fastlægger, at store butikker (butikker over 1.000 m2) og store butikskoncentrationer (med et samlet butiksareal på mere end 3.000 m2) kun må forefindes i bymidter eller bydelscentre.

Humlebæk og Nivå er byer i Helsingørfingeren i det ydre storbyområde, med både bymidter, og mulighed for bydelscentre. Fredensborg er en by i det øvrige hovedstadsområde, med en bymidte, men uden mulighed for bydelscentre. Kokkedal er en bydel i Helsingørfingeren i det ydre storbyområde, med mulighed for bydelscentre.

I bymidter og bydelscentre må den enkelte butik ikke overstige 3.500 m2 for dagligvarebutikker og 2.000 m2 for udvalgsvarebutikker.

I bymidter må Byrådet selv fastsætte det samlede butiksareal. I bydelscentre må det samlede butiksareal maksimalt være 5000 m2.

Hvis Byrådet ønsker at ændre den eksisterende afgrænsning af bymidter og bydelscentre, skal afgrænsningen ske efter en statistisk metode, der tager udgangspunkt i tilstedeværelsen og koncentrationen af en række funktioner, herunder butikker, kulturtilbud og privat og offentlig service. Metoden kan dog afviges på baggrund af et dokumenteret behov for yderligere detailhandelsarealer.


Statens Vandplaner

Den statslige vandplan er en samlet plan for at forbedre det danske vandmiljø. Den skal sikre renere vand i Danmarks kystvande, søer, vandløb og grundvandsforekomster i overensstemmelse med EU’s vandrammedirektiv. Vandområdeplan 2015-2021 for Vandområdedistrikt Sjælland kan ses på Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings hjemmeside www.svana.dk. 
Vandplanen for perioden 2015-2020 er baseret på en opdatering og videreførelse af vandplanen for første planperiode 2009-2014. Vandplanerne indeholder en række miljømål for kvantiteten og kvaliteten af grundvandet samt redegør for indsatsbehovet. Selve  implementeringen af vandrammedirektivet sker gennem en række love og bekendtgørelser.  Der bl.a. sætter fastlægger krav vedrørende anvendelse af sprøjtemidler og gødning.

Regional vækst– og udviklingsstrategi

Den regionale vækst- og udviklingsstrategi 2015 for Region Hovedstaden er vedtaget af regionsrådet med inddragelse af Vækstforum Hovedstaden. Strategien redegør for den fremtidige udvikling i hovedstadsregionen og indeholder derfor både vækstrettede og udviklingsrettede dele. Strategien bygger på dialog med politikere, kommuner, virksomheder, organisationer, videninstitutioner og borgere. 

Den regionale vækst- og udviklingsstrategi følges op af to handlingsplaner for hhv. 2015-2016 og 2017-2018. Handlingsplanerne sætter rammerne for de indsatser, som regionen i samarbejde med kommuner og andre centrale aktører vil igangsætte inden for trafik/mobilitet og uddannelse/kompetent arbejdskraft samt de fire vækstområder smart, sund, kreativ og smart vækst.

I handlingsplanen for 2015-2016 er der bl.a. fokus på klima, trængsel, mobil- og bredbåndsdækning, turisme, kompetent arbejdskraft og sundhed. Som led i handlingsplanen for 2017-2018 igangsættes initiativer inden for trafik, kompetent arbejdskraft, tiltrækning af internationale talenter, klimatilpasning, ressourceeffektivitet, fødevaresektoren, digitalinfrastruktur og anvendelse af ny teknologi inden for sundhedsområdet. 

Regional Klimastrategi

Region Hovedstaden har i tæt samspil med de 29 kommuner i regionen udarbejdet en klimastrategi for hovedstadsregionen. Fredensborg Kommunes borgmester Thomas Lykke Pedersen repræsenterede kommunerne i arbejdet.

Klimastrategien udpeger regionens væsentligste klimaudfordringer, inspirerer til løsninger samt sikrer konkret handling på tværs af kommuner, region samt andre relevante parter. 

Klimastrategien har seks temaer: Klimatilpasning, strategisk energiplanlægning, grøn transport, bæredygtigt byggeri, forbrug og indkøb, samt grøn vækst. Planen kan ses på Region Hovedstadens hjemmeside www.regionh.dk

Regional råstofplan

Region Hovedstaden har ansvaret for kortlægning af og planlægning for råstofindvinding. Råstofplan 2012 for Region Hovedstaden er bindende for kommunens planlægning og administration.

For Fredensborg Kommune gælder at Råstofplan 2012 viderefører de hidtidige afgrænsede lerindvindingsområder fra Råstofplan 2007. Planen kan ses på Region Hovedstadens hjemmeside www.regionh.dk

Se kort med råstofindvindingsområder i Fredensborg Kommune på næste side.

Fredensborg Kommune
Center for By og Land
egevangen 3 B, 2980 Kokkedal 

Telefon: 72 56 50 00
fredensborg@fredensborg.dk