Landområdet
Planstrategi 2015-2020
I planstrategien fastlagde Byrådet følgende vision mål og indsatser for landet:
Vision
Et liv på landet med ro og rum:
I Fredensborg Kommune er der unikke landområder, hvor man kan bo med luft og ro omkring sig. Her lever man et aktivt liv omgivet af marker og levende hegn, men i tæt afstand til byernes faciliteter.
Landområderne er præget af små landsbyer, hvor beboerne er noget for hinanden. Et driftigt erhvervsliv i landområderne vidner om de positive synergieffekter af at koble privatliv og erhverv.
Mål
- Landområdet som et sammenhængende, aktivt og rekreativt lokalområde
Landområdet i Fredensborg Kommune er et åbent natur- og kulturlandskab med dyrkede marker, grønne hestefolde, snoede vejforløb og udsigt til stjernehimlen om natten. Her er fritliggende landejendomme og små landsbyer, hvor mennesker arbejder, bor og lever.
Her er velfungerende landsbyer, som danner rammen om lokale fællesskaber. Man er på en gang omgivet af smukke landskaber med rig mulighed for friluftsliv og er samtidig tæt på byernes mangeartede tilbud.
Det er trafiksikkert og trygt at færdes i landsbyerne og på tværs af landområdet, i særdeleshed til og fra skoler, institutioner og kollektiv trafik. Landområdet spiller en vigtig rolle ved placering af anlæg til vedvarende energiproduktion og miljøbevidst spildevandshåndtering.
- Udviklingen på landet sker i et positivt samspil mellem bevaring og fornyelse
Landområdet og landsbyerne danner rammen for et dynamisk liv, som til stadighed skaber behov for forandring i eksisterende bebyggelse og for nybyggeri.
Karlebo Landsby er landområdets aktive hovedby med kirke og kro, foreningsliv og offentlige institutioner. Karlebo Landsby oplever en tilvækst af børnefamilier, bl.a. som følge af en udbygning med nye boliger.
Udviklingen i Karlebo Landsby og i landområdet generelt sker nænsomt, hvor ny bebyggelse tilpasses lokale byggetraditioner og den enkelte lokalitet. Men der er samtidig mulighed for at bearbejde traditionerne og indarbejde nye løsninger.
- Landbrug og friluftsliv som katalysator for aktivitet og arbejdspladser
Landområdet rummer et aktivt friluftsliv og mange heste-aktiviteter til gavn for lokale beboere og gæster, hvor hensynet til benyttelse og beskyttelse går hånd i hånd. De gunstige rammer for erhvervsudvikling i krydsfeltet mellem landbrug og friluftsliv bidrager til et driftigt erhvervsliv og skaber nye arbejdspladser i landområdet.
Konkreter udviklingsprojekter
Den digitale infrastruktur skal udbygges. Det betyder bl.a. bedre mobildækning og udbredelse af fibernettet.
Generelt for kommunen
Det samlede vej- og stinet bliver gennemgået og forbedret for at øge trafiksikkerheden og motivere til en sund og bæredygtig mobilitet for kommunens borgere. Nye stier og trafiksikre ombygninger i byerne og på landet vil være synlige eksempler herpå sammen med blandt andet forebyggende kampagner, asfaltering af vejene, ny belysning og istandsættelse af kommunens broer.
Landet i dag
I landområderne er der befolkningstilvækst af ressourcestærke borgere med gode indtægter, børn og et engagement i forhold til at forbedre deres lokalmiljø. Livet på landet med kort afstand til København er en attraktiv kombination.
Trafikalt er der de fleste steder i landområdet naturligvis større afstand til jernbanenettet og til det overordnede vejnet med fast bustrafik end i byerne.
Udviklingen fra fuldtidslandbrug til fritidslandbrug skaber ofte ønsker om at benytte tidligere landbrugsbygninger til nye formål, f.eks. boliger eller liberale erhverv. Det skaber et pres på landområdets landskabs- og kulturværdier og øger behovet for, at udviklingen sker nænsomt og i respekt for historiske byggetraditioner, hvis landområdet skal bevare sine nuværende kvaliteter.
I de følgende afsnit redegøres nærmere for hovedstrukturens dele ud fra de overordnede målsætninger for udviklingen, som fremgår af de 5 indsatsområder i Planstrategi 2015-2020, Fremtidens Fredensborg Kommune: